Wat doet imker?

De (honing)bij en de hommel

In wereld bestaan honderden verschillende bijensoorten.


Een imker beheert de honingbij. Deze bij werd ontwikkeld voor de bestuiving en honingproductie. Een bijenvolk kan wel tot 20 à 50 duizend bijen bevatten en bevat 1 koningin die het bijenvolk stuurt.


Ook de hommel maakt een nest van verschillende honderden exemplaren. Deze zijn erg onschuldig en verdwijnen meestal na de lindedracht (eind juni). Nieuwe koninginnen gaan dan op zoek naar winterschuilplaats om het jaar erop een geschikte nestplaats in de buurt te zoeken.


Wilde bijen komen overwegend in de natuur voor. Soms zoeken ze een nestplaats in de grond, maar veelal zoeken ze spleetjes rond het huis. Omdat steeds meer natuur verdwijnt zoeken ze soms schuilplaatsen dicht bij de mens. Deze bijen doen geen 'vlieg' kwaad en verdwijnen ook na enkele weken. Het jaar erop ziet u ze terug.


Wij als imkers kunnen u bijstaan met raad en daad voor het bevorderen van nestplaatsen tot het inzaaien van bloemen. Contacteer ons gerust.

De wesp

Ook zijn er tal van wespensoorten in de natuur aanwezig. De wespenkoningin gaat na haar overwintering in april op zoek naar een geschikte nestplaats. De wesp is een nuttig insect. Dankzij een wespennest in opbouw verdwijnen er duizenden muggenlarven per dag.

In het najaar zwermen echter de koninginnen uit en gaat het broednest verminderen. De resterende wespen gaan dan op zoek naar zoethoudende dranken om energie op te wekken. Hierdoor doen ze erg vervelend. Wespennesten komen dan ook pas naar het einde van de zomerperiode aan de oppervlakte in jouw buurt.


De imker staat niet in voor de verwijdering van deze nesten. De brandweer verwijdert deze nesten.

De Aziatische hoornaar

De jongste jaren is de inlandse hoornaar steeds meer prominent aanwezig in onze natuur. Ze zijn groter dan een wesp, maar niet agressief.

Bij een inlandse hoornaar overweegt het rode pigment het borststuk.


Een ander verhaal is Aziatische hoornaar de exoot die vanuit Frankrijk stilaan onze contreien veroverd. Als u een startnest ondekt laat u dit zo vlug mogelijk weten aan de groep rond Vespawatch.


www.vespawatch.be


Start nooit met eigen vernietiging. De Aziatische hoornaar is agressief en een nest kan veel schade berokken aan alle insecten in Vlaanderen en af en toe worden wandelaars die het nest passeren aangevallen.